söndag 18 november 2012

Lussekatter med kesella

Det är faktiskt hög tid att tänka på julbaket nu tycker jag iallafall, allt för att slippa stå med det i sista minuten. Bakar man nu och fryser in så har man tid att njuta i december istället! Tid över till annat mys med familj, tomtar och levande ljus. Jag och min man har varit jätte duktiga redan i år vi har gjort massor en del har ni fått ta del av här på bloggen. Idag ska vi baka lussekatter så vi har till första advent. Mmmmmm gott eller hur?

Saffransbröd som bakas med kesella i degen blir saftigt och hållbart. Degen är också lätthanterlig och kladdar inte. Toppen om du ska baka saffransbröd med barnen.

Ingredienser:
5 dl mjölk
200 g smör
1 g saffran (2 kuvert)
1 burk kesella
1 ägg
1 krm salt
3 dl socker
50 g jäst (1 paket)
1 kg vetemjöl (ca 1,7 liter)

Gör så här:
1. Ljumma mjölken med smöret så att det smälter. Lägg i saffranet i vätskan. Lös jästen i lite av vätskan. Häll på resten av vätskan. Blanda in kesella, mjöl, ägg, salt och socker till en blank och smidig deg. Låt jäsa till dubbla volymen. Det tar cirka en halvtimme.
2. Sätt ugnen på 225°. Knåda degen igen på bakbordet och forma snurror, lussekatter, kransar, kusar, flätor eller vad du har valt. Låt jäsa på plåt en gång till i ca 20 minuter.
3. Pensla med uppvispat ägg, dekorera med russin och grädda i ugnen i 5-15 minuter, beroende på brödens storlek. Låt kallna på galler under bakduk.Skjuts in ugnen.


1 kommentar:

Anna Schröder sa...

Japp, vi använder också kesella i lussebullsdegen och har gjort det i 15-17 år nu. Skillnaden blir så enorm att jag vägrar äta köpta lussebullar numera, som är som torrbollar i jämförelse.

Skriv ut