måndag 17 december 2012

Dill- och brännvinsgravad lax

Ska nu grava min lax med dill och brännvin. Som blev en favorit här förra julen som måste göras även i år. Leif Mannerströms recept från hans kokbok. 


Dill- och brännvinsgravad lax. Foto: Mannerströms julkokbok / Norstedts förlag

20 portioner


Ingredienser:

  • 400 g benfri laxfilé, gärna av mittbit
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl salt
  • 3 cl brännvin
  • 1 knippe dill
  • 1/2 msk grovkrossad vitpeppar



Till garnering:
  • strimlad gurka
  • hovmästarsås
  • dill

Gör så här:

Dag 1:

Grovhacka dillen. Blanda ihop ingredienserna till gravningen.Gnid in laxen med blandningen och lägg den i en påse eller djup skål och låt stå kallt i ett dygn. Vänd laxen några gånger så att gravningen kommer åt överallt.

Dag 2:

Ta upp laxen och skär loss köttet från skinnet. Torka bort gravningsblandningen med hushållspapper. Skär sedan laxen i kuber, ca 15 g styck. Garnera med strimlad gurka, hovmästarsås och dill.


Inga kommentarer:

Skriv ut