måndag 10 december 2012

Tomtenissan Elfrid

Elfrid och Milas riktiga jul av Pernilla Oljelund
Minns ni julkalendern 2007 som handlade om den lata tomtenissan Elfrid som ska hjälpa Mila att få sin julklapp uppfylld nämligen att få en riktig jul. Jag har hämtat ut två recensionsexemplar från Opal Förlag.Det enda Mila önskar sig i julklapp är en riktig jul. Utan mammas nya kille. För säkerhets skull skriver hon en önskelista till Tomten. Inte för att hon tror på Tomten, men ändå. Hon kan inte tro sina ögon nästa morgon när en livs levande tomtenissa dyker upp för att hjälpa till med önskningen. Elfrid Nilsson, Nordpolens lataste och odugligaste nissa – ditkommenderad av Tomten mot sin vilja.Julkalendern en riktig jul är verkligen en av mina favoritkalender och denna bok har samma handling som julkalendern hade 2007. Jag har nu läst denna ur charmiga barnbok den är väldigt lättläst. Kan vara lite sorglig på sina ställen men är också rolig då det finns en del skämt. 
Jag älskar bilden av hur dom beskriver Nordpolen hos tomten och hans nissar och nissor. Men nu till Elfrid den lata tomtenissan som ska hjälpa Mila att få sin önskan uppfylld är en otroligt lat tomtenissa som hellre vill ligga och sova hela dagarna. Hon klagar på allt men är ändå väldigt charmig och kärleksfull.

Läste ut denna barnbok igår och den är väldigt bra trots att det är en typisk barnbok.  


Elfrid och Leos bästaste jul av Pernilla Oljelund
Detta är en fristående fortsättning på Elfrid och Milas riktiga jul.
Leo är nio år och tror inte på Tomten. Men han tror på sig själv. Det säger Pappa är det viktigaste om man vill bli bäst på plan. Och det vill Leo. Leo fattar ingenting när tomtenissan Elfrid Nilsson plötsligt dyker upp och påstår att Tomten har skickat henne för att hjälpa till. Och att hon vet allting om att vara bäst - fast vem som helst kan se att hon är typ värdelös. Egentligen har nog Leo och Elfrid bara en sak gemensamt, när de motvilligt påbörjar sitt fartfyllda, komiska och magiska äventyr tillsammans. Dom tror båda på sig själva.Som ni kanske redan förstått då så handlar även denna bok om nissan Elfrid. Tja Elfrid är sig lik och nordpolen men Elfrid har nu ett nytt uppdrag hos ett annat barn som inte tror på tomten. Även denna bok är lättläst och mysig bok att läsa fast det är en barnbok. 

Båda böckerna är urmysiga och ger en verkligen julkänslor. Riktar sig till barn mellan 6-9 år.


Ger båda böckerna 4/5 polkagriskäppar 

Inga kommentarer:

Skriv ut