tisdag 1 oktober 2013

Min jul :-)

Tänkte bara ta och skriva lite om hur vi firar jul hemma på vår gata.

Firar nästan precis som jag firade julen som barn känner väl att det är jul för mig så min man har hackat på mina traditioner som jag är så glad över. 

Dan förre dopparedagen är det lillejul som firas och det är då julskinkan görs i ugnen sen blir det givetvis provsmakning och ett litet julbord, julöl och hemmagjord snaps. Svärföräldrarna kommer denna dag också på besök och ligger över så firar även julafton här med oss. 

Julafton börjar med att man ska försöka ta sig upp ur sängen. Julfrukost är givetvis en stor cappuccino, ett glas julmust och en smarrig skinkmacka med mammas doppebröd som är så gott måste bakas annars blir det ingen jul se ni. 
Sen är det dags att börja förbereda jullunchen som serveras kl. 14.00 och medan vi gör den blir det även lite glögg mellan varven. Allt måste man göra bland kastruller och bunkar och in och ut ur ugnen, läggas upp och duka upp jullunchen/julbuffen som består av både gamla klassiker som man inte kan vara utan men även något nytt brukar få sin plats på buffébordet serveras till exempel  julskinka, lax, sill, janssonsfrestelse med lax till mig och övriga äter den klassiska med ansjovis, dopp i grytan med mammas doppebröd ett måste annars ingen jul, rökta korvar, julkorven tillhör liksom så måste kokas liksom pappas revbensspjäll, nubberöra för den vill min man ha men inte jag, sill inget jag gillar men övriga vill ha det så finns där, mina juliga och hemmagjorda köttbullar, prinskorvar, ja har säkert glömt något men här är en del av det som finns på julbordet hos oss. 

Nu dags att äta så man sedan kan bänka sig framför tv:n och kolla på Kalle Anka som så många andra gör kl. 15.00. Kan man ju bara inte missa vore ju ingen julafton då. Min favorit är helt klart tomteverkstaden bara älskar den och har alltid varit min stora favorit.

Kalle är slut dags att sätta på julkaffet och plocka fram alla julkakor vi bakat inför julen. Då äter man igen medan man väntar på att tomten ska knacka på dörren. Jag gör ju samma misstag varje år och går när till Ica för att handla mjölk och då kommer tomten hoho. Så delar tomten ut alla klappar till oss snälla vuxna för barn finns det inga ännu här. 

Nu är det dags att spela sällskapsspel innan det är dags för tomtegröt och en god skinkmacka och en julöl framåt kvällskröken. Kolla in klapparna en sista gång innan man går och sover och tänker tillbaks på denna julafton och somnar som en stock och vaknar upp och juldagen tar sin början men det är en annan berättelse det ;-)

Granen från förra året :-)

4 kommentarer:

sandra sa...

Låter som en mysig julafton=)

Cecilia sa...

Det är det må du tro så mysig så...:-)

Anna sa...

Åh vilken underbar jul ni verkar ha! En helt perfekt sådan :)

http://www.annasglittrigajulblogg.blogspot.se/

Anna sa...

Åh vilken underbar jul ni verkar ha! En helt perfekt sådan :)

http://www.annasglittrigajulblogg.blogspot.se/

Skriv ut