torsdag 1 oktober 2015

Svensk högtidsmat

Tiden går fort och kvällarna blir allt mörkare. Det börjar bli dags att börja fundera vart man skall boka årets julbord. Det som jag tycker är roligt med julbord är att det skiljer sig lite mellan olika landskapen. Jag kommer från Småland och där är det ett måste med ha Dopp i grytan i Halland är det inte ovanligt med Grönkål och Bohuslän har mycket skaldjur och Äggost. I Norrland är det mycket vilt på julbordet.

Många rätter på julbordet följer dock med de övriga högtiderna. Sill, lax köttbullar och prinskorvar är några rätter som följer med många familjer även över påsk och midsommar.

I vår familj försöker vi att variera mellan högtiderna så att till exempel ägghalvor har vi bara på påsk. Janssons frestelse och skinka har vi bara på julbordet och till midsommar är det bara sillen och laxen som får följa med.

Vi försöker att varje år ha minst en ny rätt varje år för att variera lite. Det är lätt att det blir slentrian annars.

Lycka till alla kära läsare med era julbord. 





Inga kommentarer:

Skriv ut