söndag 25 september 2016

Ge inte upp!! Mirakel sker :-)

Vår långa resa är äntligen slut. Jag och min man har velat ha barn sen 13 år tillbaka på den tiden trodde vi att det skulle gå hur lätt som helst. Men som så många andra fick vi inte barn lika lätt som många andra. Vi fick ta till IVF = provrörsbefruktning för 5 år sedan.

Kan ju lägga till att vi varit ihop i 21 år och 4 månader idag. Så har varit jobbigt med alla som tyckt det vart konstigt att vi inte fått barn men som sagt det är inte lika lätt för alla. Så skulle önska att folk inte frågade för det är en jobbigt att jämt behöva förklara varför. Men nu till min resa som jag aldrig trodde skulle komma hade gett upp hoppet för länge sedan. 

Som sagt vi ringde Sahlgrenska fick komma till en läkare kunde inte hitta något fel på varken mig eller min man men barn fick vi inte. I Västra Götalandregionen erbjuds tre ägguttag vid IVF-behandling som det heter. 3 ägguttag är gratis sen kostar det pengar och det är inte billigt må jag lova.

Men vi trodde att det skulle gå galant kanske skulle få barn efter ett par instopp av embryo/ägg men blev lite fler än så. Läs min resa här:

Man får först göra en hormonbehandling med nässpray och hormonsprutor. Sen är det dags för operation och plocka ut embryon/ägg vi fick ut 5 embryo i första försöket 3 blev befruktade i frysen och kunde bli nåt av, första vi stoppade in blev jag gravid men fick missfall i vecka 9. Så dags att stoppa in ännu ett embryo denna gång visade även detta gravid när det var dags för oss att ta ett graviditetstest men gick fort här för fick missfall bara några dagar efter. Tredje som vi hade kvar i frysen på Sahlgrenska stoppades in men blev inget med det fick missfall innan graviditetstestet.

Dags för ännu en hormonbehandling och operation fick även denna gång ut 5 embryo och tre befruktades men inget av dessa heller ville sätta sig och utvecklas till ett litet barn :-( Blev missfall innan graviditetstest gjorts tyvärr!

Tredje och sista hormonbehandlingen och operationen mitt hopp om att bli mamma var nu långt borta efter att satt in 6 embryo/ägg men alla har resulterat i missfall så hoppet var i botten. Men skam den som ger sig fick ut 5 embryo/ägg även tredje gången. Fyra befruktades denna gång. Första missfall, andra missfall, tredje missfall nu hade vi bara ett embryo kvar och började prata om att ringa till Carlanderska (Privatklinik) och fortsätta att försöka få barn men kostar ca 40 000 kr så inte direkt billigt så började överväga om det var värt så mycket pengar eller skulle vi köpa hund istället och acceptera att vi inte skulle få barn!

Hoppet var nu i botten på att bli föräldrar men tänkte vi hade ju ett embryo kvar i frysen på Sahlgrenska så gick mer på rutin stoppar väl in embryot och väntar på nästa missfall men så blev inte fallet 10:e och sista embryot vi hade kvar som var gratis blev gravid. Var man lite glad men vågade inte hoppas för mycket var redo på missfall men månaderna gick och gick och i vecka 20 var det dags för ultraljud och det var ett litet flickebarns hjärta som dunkade där i magen. Otroligt men vågade fortfarande inte riktigt tro på det så varje ultraljud vi fick göra kändes som en lättnad när man verkligen såg en liten varelse som verkligen växte sig stor i magen.

Tänk 10 embryo/ägg skulle vi stoppa in innan vi fick det vi kämpat för i 13 år. I 5 år har vi kämpat med IVF på Sahlgrenska. Men skam den som ger sig :-)

Har du orkat läsa hit? Duktigt ;-) Så med detta vill jag bara säga resan kan vara lång för många så kanske inte tjata på folk om varför dom inte har barn för man vill inte höra det, man mår dåligt ändå utan att man ska behöva förklara sig varför man inte har barn.

Men månaderna gick förra året och den 3 november fick vi en liten dotter som snart är 1 år nu.

Så i år blir det en speciell jul med en liten 1-åring som busar runt här och ska vara med överallt. Ser så fram emot mina jular med min lilla dotter. Ska ge henne jular hon sent kommer att glömma. 

Vad hände tänker jag ibland när jag kollar på min dotter är hon verkligen min. Svårt att ta in det ibland att vi faktiskt blev föräldrar till slut. Otroligt vad livet vänder och man är lyckligaste julnörden i världen känns det som :-)
4 kommentarer:

Jennie sa...

Tack för att du delar din resa, jag tror att det är många som tar för givet att man kan få barn när man vill det. Vi har själva haft lätt att bli med barn även om det känns länge när man är i det. Men har flera nära vänner som har kämpat länge. Det jag sen ser är att dom kan få kommentarer typ att de ska vara så tacksamma att de äntligen har fått ett barn om de klagar det minsta att de är trötta. Hoppas att inte ni har märkt något sådant, för självklart har all rätt att vara lite trötta ibland!

Stort grattis, är säker på att hon kommer att få magiska jular!

Thereses jul sa...

Vad härligt och vad glad jag blir över att ni äntligen fick er lilla dotter. Tack för att du delade med dig av er resa!

Ulrika sa...

Vi hade lätt, men jag tar det ändå inte för givet. Mina tre barn är det dyraste och vackraste jag har och jag är så oerhört ödmjuk och tacksam - hela tiden.

Stort grattis till er och till dottern - barn är en gåva. Var rädda om varandra

Anette - En fin jul sa...

Så underbart att ni fick ert lilla mirakel till slut och vilken tur att ni inte gav upp. Varje barn är en gåva, lätt att ta för givet när allt fungerar.

Skriv ut