lördag 22 december 2012

Info om lillejul

I dom Smålenska skogarna firade jag och min familj  lillejul varje år den 23 December när jag var liten och nu ha jag tagit traditionen vidare och idag firas även lillejul Göteborg. Denna dag har många namn även kallad lilla julafton, lillejulafton men i vår släkt kallar vi den lillejul. Traditionen kommer från Skåne.

Någon mer som firar Lilla julaftonlillejul eller lillejulafton där ute?
Lite information om lillejul som kommer från wikipedia.


Denna artikel handlar om den svenska traditionen "lilla julafton". För motsvarande finska tradition, se lilla jul. För det årliga militära julspexet, se lillejul (militär).
Lilla julafton, även lillejul och lillejulafton, från början en skånsk tradition som avser ett slags julfirande på en dag som ligger dagen före den egentliga julen. Termen är känd första gången från 1775 i Skåne i Sverige. Den dag som oftast benämns lilla julafton är dagen före julafton men på många platser avses istället kyndelsmässodagen. Ovanligare men förekommande är Mårtensgås, Lucia, Tomas, Knut eller trettondagsafton. Firandet är också vanligt bland finlandssvenskar och på Åland, då är det sedan början av 1900-talet är tradition att fira kvällen före första advent. Ibland firas lilla julafton den 6 december, på Sankt Nikolaus-dagen.
Firandet av lillejul i hemmen kan ske mer bokstavligt med en minigran, lite julmat, små julklappar och sällskapsspel.
I pusselfamiljernas tid har lilla julafton antagligen fått en ny funktion och viktighet, då många är lediga på julafton och därför kan använda även kvällen den 23 till en av alla de instanser som ska avverkas under juldagarna.


Inga kommentarer:

Skriv ut