Daisypath Christmas tickers

fredag 20 september 2013

Pepparkaka ;-)

Hade pepparkakor kvar i skafferiet som jag vann på Liseberg förra julen blev så sugen så har nu knapprat i min några stycken till mitt smaksatta kaffe. Slank när som ingenting var riktigt mumma ;-)   

Glitter Graphics


Förresten visste ni detta om pepparkakan?

Info från wikipedia:

En pepparkaka är en sorts tunn, spröd kaka som får sin kryddiga smak av kanel, kardemumma, ingefära ochkryddnejlikor. På 1400-talet var peppar en ingrediens i pepparkakor, vilket man kan läsa på noteringar frånVadstena kloster. Pepparkakor brukar förknippas med jul och lucia.
Den 9 december är pepparkakans dag.

Historia

Första dokumenterade ätandet av pepparkakor i Sverige daterar sig till 1300-talet[citat från källa efterfrågat], när nerskrivna kostnader för inköp av råvaror tydligt anger att man bakade pepparkakor till bröllopet mellan kungMagnus Eriksson och Blanka av Namur, men ännu på 1500-talet importerades pepparkakor, Gustav Vasa skriver till Germund Svensson om ett skepp som förlist vid södra Öland och blivit helt sönderslaget så att dess last med bland annat pepparkakor blivit fördärvad. Pepparkakorna bakades ofta av nunnor, och såldes som medicin för diverse åkommor på apoteken. Unionskungen Hans ordinerades pepparkakor mot sitt dåliga humör av sin doktor,[1] och fortfarande lever myten att man blir snäll av dem. Pepparns introduktion är långt efter pepparkakan, hur pepparkakan fått detta namn är lite av ett mysterium.

Form och ingredienser

Klassiska julpepparkakor brukar vara formade som hjärtan, grisar, stjärnor, julbockar, julgranar, "gubbar" och "gummor". Pepparkaksgubben har kommit att få sin egen plats i populärkulturen.
Ingredienserna i medeltidens pepparkaka skiljer sig inte nämnvärt från nutidens. Viktiga kryddor i pepparkakor ärkryddnejlikor, ingefära och kanel. Som jäsningsmedel brukar bikarbonat användas och som sötningsmedel sirapoch strösocker.
Lagom till julen 2002 kom larm om höga halter av det giftiga och misstänkt cancerframkallande ämnet akrylamidi de pepparkakor som salufördes i handeln.





Inga kommentarer:

Skriv ut